• Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria

Rapport från vår- och årsmötet på Kevinge

Samtidigt som Barack Obama lämnade Stockholm i sällskap med hovrande helikoptrar ut mot Arlanda, slog Golfhistoriska Sällskapets medlemmar ut på klassiska Kevinges 1:a tee i den årliga lagmatchen om Harry Vardon Trophy mellan De gamla klubbarna och De inte fullt så gamla klubbarna (skiljelinjen drogs i år mellan Lidingö GK/Borås GK 1933 och Flommens GK 1935). ”De unga” fick revansch efter förlusten på Hovås 2018. Resultat: 4-1.  

collage kevinge

Foto: Robert Leonardi

Efter en svalkande öl på balkongen i det härliga junivädret samlades vi i Stockholms Golfklubbs pampiga klubbrum för den formella sammankomsten. 26 närvarande medlemmar sjönk ner i den 115-åriga golfklubbens rymliga fåtöljer och fick inledningsvis lyssna till Göran Zachrisson. Kvinnlig golf och golfbollens betydelse för spelet var några av de ämnen som Göran ventilerade under sitt anförande i skön ”zachrissonsk” anda.  

Därefter följde själva årsmötet. Det blev omval av Georg Kittel (ordförande) och Claes Kvist (ledamot) till styrelsen. Dessutom nyval av Jan Tegnér, Gävle GK och Andreas Alsén, Ombergs Golf sedan Lars Tengstrand och Tomas Johansson undanböjt omval. Till valberedningen valdes Sten Forsberg, Lidingö GK (nyval) och Mats Widén (omval). Den tredje ledamoten, Hasse Bergdahl, har ett år kvar på sitt mandat. Båda revisorerna omvaldes. 

Georg Kittel fick ta emot ett stipendium på 5 000 kronor ur Anders Jansons Minnesfond för boken När golfen var ung – Sveriges första golfklubbar och banor som enligt motiveringen ”förhoppningsvis kommer att användas som referenslitteratur lång tid framöver”. Givetvis har Georg inte deltagit i styrelsens överläggning och beslut i frågan. 

De två avgående styrelseledamöterna Lars Tengstrand och Tomas Johansson och Sällskapets mångårige redaktör Pehr Thermaenius avtackades med blommor och böcker. Mötet avslutades med en längre frågor-och-svar-session där framförallt Gunnar Gradin, Bro-Bålsta GK visade prov på stor vetgirighet, varpå vi alla samlades i klubbens restaurang och avnjöt en god middag tillsammans.  

Stort tack till Stockholms Golfklubb för en trevlig dag på Kevinge!

sgs kevinge2019

Årsmötesdeltagarna samlade utanför Stockholms Golfklubb i kvällssolen. Foto: Robert Leonardi.

Resultat Harry Vardon Trophy.

resultat gklubban19

Aktuellt

IMAGE Mikael Garnow vann Svenska Hickorymästerskapen i Matchspel
måndag, 01 juli 2019
I ett helt fantastisk väder på Helsingborgs GK avgjordes Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel 2019. Fullt startfält med 48 deltagare fajtades på lördagen om de attraktiva 16 platserna i...
IMAGE Svenska Hickorymästerskapen Match - Dag 1
lördag, 29 juni 2019
I ett fantastiskt väder på en med en svalkande frisk vind från havet avgjordes det mycket spännande gruppspelet i mästerskapet. De 12 gruppvinnarna och de 4 bästa tvåorna har nu trätt fram....
IMAGE Rapport från vår- och årsmötet på Kevinge
torsdag, 20 juni 2019
Samtidigt som Barack Obama lämnade Stockholm i sällskap med hovrande helikoptrar ut mot Arlanda, slog Golfhistoriska Sällskapets medlemmar ut på klassiska Kevinges 1:a tee i den årliga...
IMAGE Inbjudan Vår- och Årsmöte den 14 juni på Stockholms GK
torsdag, 16 Maj 2019
Foto: Georg Kittel Program & inbjudan till Svenska Golfhistoriska Sällskapets vår- och årsmöte fredagen den 14 juni på 115-åriga Stockholms Golfklubb, Kevinge 11:00 Första startVi spelar...
IMAGE När golfen var ung – ny bok om svensk golfhistoria
söndag, 30 december 2018
När bildades de första golfklubbarna i vårt land? Var låg de första golfbanorna? Vilka var de första golfarna? Hur väcktes deras intresse? Dessa frågor tar sig Georg Kittel an i boken ”När...

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

3-4/8 2019 Svenska Hickorymästerskapet på Falkenbergs GK

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

29-30/6 2019 Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel på Helsingsborg GK

Läs mer