Svenska Golfhistoriska Sällskapet

Deltagarna i 2006 års match med trofén i förgrunden.Deltagarna i 2006 års match med trofén i förgrunden.Varje höst, numera tredje söndagen i september, spelar Svenska Golfhistoriska Sällskapet en match i hickorygolf mot Bro-Bålsta Golfklubb om trofén Anders Jansons Minne.

Matchen är uppkallad efter Anders Janson som var en av initiativ-tagarna till Sällskapet och dessutom vår förste sekreterare och redaktör för Årsskriften. Anders avled 2005.

Det var Anders som kom med idén till matchen. Han hade gjort en utställning i Bro-Bålsta GK:s klubbhus om systrarna Sörenstam. När klubben frågade vilken ersättning Anders ville ha föreslog han i stället att klubben skulle utmana Sällskapet i en årlig hickorymatch.

Efter Anders bortgång bestämde klubben att matchen ska heta Anders Jansons Minne. Sällskapet skänkte trofén till matchen 2006. Symboliken är enkel: Sportjournalisten Anders Janson doppade sin penna i golfen.

I Anders Jansons Minne spelar vi vanligtvis fyra foursomes över nio hål på förmiddagen. Därefter äter vi soppa och smörgås och fortsätter sedan med fyra matcher bästboll, också de över nio hål. Vi spelar utan handicap enligt Sunningdaleregeln vilket innebär att den sida som är två upp eller mer lämnar ett handicapslag till motståndarna på nästa hål. Ställningen i matchen räknas som "holes up". Det innebär att alla matcher går nio hål och sedan lägger man samman vunna och förlorade hål.

 

                       Resultat
  År    Vinnare     År    Vinnare
2003      SGS   2010      BBGK
2004      BBGK   2011      BBGK
2005      SGS   2012      BBGK
2006      SGS   2013      BBGK
2007      SGS   2014      SGS
2008      BBGK   2015      BBGK
2009 SGS   2016      BBGK

 

Ställningen efter femton år är 9-6 till Bro-Bålstas favör.

Pehr Thermaenius har varit lagkapten för SGS i alla år utom 2014 då Lars Tengstrand förtjänstfullt vikarierade.

Vill du vara med i 2018 års match?
Hör av dig till Pehr! Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Årets jubilarer