• Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria

Jonas Fack svensk mästare i matchspel

Den tredje upplagan av Svenska Hickorymästerskapet i matchspel avgjordes i helgen (28-29 juni) på Ljunghusens linksbana från 1930-talet, hålen 19-27.

Vinnare blev Jonas Fack, Hickory Goffers of Helsingborg (bilden till höger) som finalbesegrade Rickard Larsson, Herrljunga Golfklubb. Bronset gick till Victor Hielte från Göteborgs Golf Klubb som i matchen om 3:e pris vann över Robert Gärtner, Falsterbo Golfklubb.

Trettio hickoryspelare var anmälda till lördagens kval över 18 hål vilket innebar nästan en fördubbling jämfört med förra året. Spelarna kunde gå ut och njuta av en närmast magisk linksbana som leder tankarna till gammal klassisk golf i Skottland. Claes Armå, Borås Golfklubb var bäst med 74 slag. För att kvala in till söndagens matchspel för de sexton bästa krävdes 86 slag. Bland de utslagna fanns lite förvånande Hasse Bergdahl, den försvarande mästaren från 2013 och 2012.

Söndagens niohålsmatcher blev genomgående jämna och spännande. Svenske hickory-mästaren Jonas Fack vann alla sina fyra matcher först på 9:e greenen. I sitt tacktal vid prisutdelningen hyllade han Ljunghusens bana och menade att den borde permanentas som spelplats för Svenska Hickorymästerskapet i matchspel.

Vid prisutdelningen, som förrättades av Svenska Golfhistoriska Sällskapets ordförande Georg Kittel, fick Jonas ta emot vandringspriset och SGS guldmedalj med hickory-motiv. Silver- och bronsmedaljer till Rickard Larsson och Victor Hielte.

Under söndagen spelades också en handicaptävling om Lennart Molander Hickory Trophy. Vinnare blev Sture Svantesson, Ljunghusens Golfklubb som i finalen vann över Andreas Astlund, Hulta Golfklubb. Sture, 82 år ung, började spela golf på Ljunghusen 1937 så en viss hemmafördel hade han väl nytta av.

Starter under de båda SHM-dagarna var den till synes outtröttlige Lennart Molander som under sin tid som SGF-ordförande 1988-1992 slog invigningsdriven på inte mindre än 43 svenska golfklubbar.

Resultat match>

Resultat Lennart Molander Trophy>

 

Aktuellt

IMAGE När golfen var ung – ny bok om svensk golfhistoria
söndag, 30 december 2018
När bildades de första golfklubbarna i vårt land? Var låg de första golfbanorna? Vilka var de första golfarna? Hur väcktes deras intresse? Dessa frågor tar sig Georg Kittel an i boken ”När...
IMAGE Svenska Golfhistoriska Sällskapet vann Anders Jansons Minne
torsdag, 27 september 2018
Svenska Golfhistoriska Sällskapet vann den 16e hickorymatchen om trofén Anders Jansons Minne. Vi besegrade Bro-Bålsta Golfklubb med två upp i matcher. Senast vi vann var 2014. BBGK har vunnit sju...
IMAGE Soligt höstmöte på Klinga
torsdag, 13 september 2018
90-årsfirande Norrköpings Golfklubb, som numera heter Norrköping Söderköping GK, var värd för årets höstträff. Klubbens pro Johan Moberg hälsade välkommen och den tidigare klubbchefen...
IMAGE Matchkungarna pressar Bro-Bålsta
torsdag, 30 augusti 2018
Svenska Golfhistoriska Sällskapet kommer med ett segertungt lag till den 16e matchen om trofén Anders Jansons Minne. Spelarna i årets lag har tillsammans tagit 20 matchpoäng genom åren. Lagets...
IMAGE David Johansson mästare matchspel 2018
lördag, 30 juni 2018
I ett helt fantastisk väder på Helsingborgs GK avgjordes Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel 2018. 44 deltagare fajtades på lördagen om de attraktiva 16 platserna i finalen på söndagen....

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

3-4/8 2019 Svenska Hickorymästerskapet på Falkenbergs GK

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

29-30/6 2019 Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel på Helsingsborg GK

Läs mer

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer