Bengt Larsson vald till ny ordförande i SGS

Så kunde äntligen Golfhistoriska Sällskapets årsmöte hållas, blott fem dagar före ”deadline”, när vi samlades den 26 juni på Flommens Golfklubb. Mötet skulle egentligen ha ägt rum den 15 maj på Falsterbo Golfklubb men blev uppskjutet på grund av coronapandemin. Nu hölls det istället på Flommens Golfklubb vars klubbhus ligger en pressad järnfemma från Falsterbos 3:e green. Ett välbesökt årsmöte i strålande sommarväder. 

På grund av coronan blev det en något annorlunda årsmötesdag än vanligt. Ingen lagtävling om Harry Vardon Trophy, utan bara sällskapsgolf på Flommens utsökta linksbana, inget golfhistoriskt föredrag om William Hester som planerat och ingen gemensam middag, men för första gången ett årsmöte utomhus vilket underlättade den viktiga fysiska distanseringen. Trots det stympade programmet var det glädjande många medlemmar på plats. Resultat: ett av SGS mest välbesökta årsmöten de senaste femton åren.  

collage flommen

Ordförande Georg Kittel inledde med att kort berätta om tillkomsten av 85-åriga Flommens Golfklubb som tillsammans med Falsterbo Golfklubb och Ljunghusens Golfklubb bildar ett golfens Mecka i Sverige. De tre klubbarna tillhör Sveriges tjugo äldsta och de tre banorna är högt rankade, med Flommen på 23:e plats enligt Svensk Golfs purfärska lista över landets bästa golfbanor.  

Årsmötet flöt på friktionsfritt. Styrelsens förslag till utvidgade stadgar godkändes enhälligt. De fyra motionerna från Johan Lindeberg hade återkallats och behandlades därför aldrig. Då Georg Kittel hade avböjt omval efter nio år som ordförande valdes Bengt Larsson, Göteborgs Golf Klubb (GGK) till ny ordförande. Bengt har suttit i SGS styrelse i två år, det senaste året som sekreterare. Han är starkt engagerad i GGK:s klubbhistoriska kommitté och en drivande kraft bakom hickorytouren West Coast Swing.  

Vidare blev det omval av Carin Bergdahl, Bokskogens GK, nyval av Tomas Johansson, Borås GK, Christian Hedberg, Västerås GK och Ingvar Ritzén, Stockholms GK. Till valberedningen nyvaldes Jonas Fack, Helsingborgs GK och Svante Hansson, Borås GK medan Sten Forsberg, Lidingö GK har ett år kvar på sitt mandat. Båda revisorerna omvaldes.   

Bo Mattsson fick ta emot ett stipendium på 3 000 kronor ur Anders Jansons Minnesfond för boken ”Carl Rydbeck – Berättelsen om en idrottsman” och tackade genom att skänka Carl Rydbecks Elitnål nr 2 till Svenska Golfmuseet! Den togs emot av museets intendent Göran Nyström. 

Den avgående styrelseledamoten Jörgen Isberg och ordföranden Georg Kittel avtackades med varma ord, blommor och golfhistoriska gåvor, varefter den nya styrelsen höll sitt konstituerande sammanträde i skenet av den nedåtgående kvällssolen 

Varmt tack till Flommens Golfklubb för generöst mottagande!

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

1-2/8 2020 Svenska Hickorymästerskapet på Linköpings GK

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

27-28/6 2020 Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel på Helsingsborg GK

Läs mer