Svenska Golfhistoriska Sällskapet

När bildades de första golfklubbarna i vårt land? Var låg de första golfbanorna? Vilka var de första golfarna? Hur väcktes deras intresse?

Dessa frågor tar sig Georg Kittel an i boken ”När golfen var ung” som kronologiskt presenterar alla de golfklubbar och banor som växte fram då vi gick från två till 10 0000 golfare i Sverige – de 60 första klubbarna och de 50 första banorna. Boken, som är på 132 sidor och rikt illustrerad med historiska foton, ingår i Svenska Golfhistoriska Sällskapets skriftserie och kan därför köpas här. Mejla din beställning till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Pris 149 kr + porto.

NSGK, Klinga, Hål 10NSGK, Klinga, Hål 10

Norrköpings Golfklubb firar 90-årsjubileum i år. Den 24 maj 1928 bildades Norrköpings Golfklubb på initiativ av Anders Nordmark och Charles Currie. Båda hade upptäckt spelet utomlands. Sverige hade då sju tidigare klubbar som bildats tidigare.

Den nya golfklubben hyrde in sig i ett område ute i Lindö, som då användes som motorbana och kapplöpningsfält för hästar. Men efter bara fem år flyttade man ifrån Lindö, eftersom hästfantasterna ville ha området för sig själva. Nytt område för golfbanan blev vid Marieborg, där man anlade en 9-hålsbana som togs i bruk sommaren 1933. Golfklubben inträdde i Svenska Golfförbundet år 1936, då avgiften till förbundet låg på 1 kr per medlem.

Men under de följande krigsåren var klubben nära på att dö ut, och endast ett tiotal aktiva medlemmar fanns kvar. Norrköpings stad sade upp arrendet på den dåvarande marken år 1957 eftersom motorvägen planerades att gå över banans norra del. En arbetsgrupp fick i uppgift att undersöka alternativ för ett nytt område för klubben. Man undersökte mängder med alternativ under flera år innan man år 1960 äntligen hittade det område där klubbhuset på Klingabanan ligger idag.

Vi ser fram mot ett intressant Höstmöte på Klinga där vi spelar en lagmatch om vandringspriset "Den gamla klubban" där SGS utmanar NSGK om en inteckning.

PROGRAM (preliminära tider)

11:15 Föredrag om Norrköpings Golfklubbs historia
11:35 Gemensam lunch
13:10 Första start i 22:a Höstmötet. SGS i lagmatch (spelet om den gamla klubban) mot Norrköpings Golfklubb. Fyrboll bästboll 18 hål. Spel med såväl hickoryklubbor som moderna klubbor.
18.30 ca Prisutdelning (direkt efter tävlingens slut).

Handicap för spelare med hickoryklubbor enligt SGS handicapregler för hickoryspel.

Gäster betalar 299:- (greenfee + lunch). 200:- för bara greenfee
Medlemmar betalar 99:- för lunch

Anmäl dig nu till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Ange golf-id samt meddela om du ämnar delta i både lunch och golf eller bara i en del. Bra om du också kan meddela om du tänker spela med hickory- eller moderna klubbor.

Mycket välkommen med din anmälan!

gruppbild hovas

Golfhistoriska Sällskapets vår- och årsmöte blev en het tillställning. Termometern ville krypa upp till 30-gradersstrecket, men en svalkande bris från Askimfjorden höll emot något, när vi begav oss ut på den vackra och otroligt välskötta Hovåsbanan i den årliga lagmatchen om Harry Vardon Trophy mellan De gamla klubbarna och De inte fullt så gamla klubbarna (skiljelinjen drogs åter tvärs igenom Borås GK, bildad 1933). ”Di gamle” försvarade sin fjolårsseger med siffrorna 4-3. 

collage hovas2

Att vi befann oss på Sveriges äldsta golfklubb (bildad 1902) och äldsta golfbana (1904) stod klart för oss med all tydlighet. I det eleganta, nyrenoverade klubbhuset lyfter Göteborgs Golf Klubb på ett beundransvärt sätt fram hela sin anrika historia. Ett föredöme för landets alla golfklubbar! Ordföranden i GGK’s klubbhistoriska kommitté, Claes Olsson, höll ett föredrag om den tidigaste golfen i Göteborg, epoken 1891-1910, och om Tor Törnstens roll som både ledare och elitspelare i dåtidens lilla Golfsverige. 

Ett diskussionsglatt årsmöte följde. Det blev omval till styrelsen av Georg Kittel (ordförande) samt Carin Bergdahl och Jörgen Isberg (ledamöter). Då Mats Widén undanböjt omval i styrelsen, och valberedningens kandidat hoppat av kort före mötet, valdes Bengt Larsson, Göteborgs GK, till ny ledamot på två år. Årsmötet tillstyrkte en medlemsmotion om valberedningens sammansättning, ett beslut som omedelbart justerades, vilket innebar en stadgeändring som genast kunde träda i kraft. Bland fem nominerade kandidater till ny valberedning valdes efter omröstning Hasse Bergdahl, Romeleåsens GK på två år samt Mats Widén, Funäsfjällens GK och Svante Hansson, Borås GK på ett år vardera. 

goran z

En av höjdpunkterna på årsmötet var då Göran Zachrisson med rungande acklamation utsågs till hedersmedlem i Svenska Golfhistoriska Sällskapet och personligen tackade för utnämningen med ett tal till nästan stående ovationer. Mats Widén avtackades för sina värdefulla insatser i styrelsen. Kvällen avslutades i glad stämning med en välsmakande middag samtidigt som solen sakta försvann ner i Askimfjorden. 

Varmt tack, Göteborgs Golf Klubb, för gott värdskap denna heta dag! 

Resultat Harry Vardon Trophy 2018

Resultat THVT 2018

Svenska Golfhistoriska Sällskapet vann den 16e hickorymatchen om trofén Anders Jansons Minne. Vi besegrade Bro-Bålsta Golfklubb med två upp i matcher. Senast vi vann var 2014. BBGK har vunnit sju matcher under de senaste åtta åren. Här ser ni de åtta spelare som stod emot ett av hickoryvärldens starkaste klubblag. ”Ge dem sällskapets medalj”, säger lagkaptenen Pehr Thermaenius.

pdfResultat och bilder

Det 21:a Svenska Hickorymästerskapet spelades i år på anrika Båstad Golfklubb, på Gamla Banan från 1930. Hela 141 spelare kom till start i någon av de tre mästerskaps-klasserna, totalt deltog 156 spelare under helgen (inkl. handicaptävlingen ”Svenska Hickorykannan”). Utan tvekan ”Världens största hickorytävling”.

Det var nära att det blev en renodlad ”rookie”-seger i alla klasserna. I den stora herrklassen, 36 hål, segrade en debutant i hickorysammanhang, Johan Wahlqvist, numera klubbpro på Lunds Akademiska GK men tidigare aktiv tourspelare med bl a tre vinster på olika tourer. Han vann på 148 slag, ett slag före fjolårsvinnaren Johan Moberg från Norrköping Söderköping GK, 149 slag. På 3:e plats kom ännu en hickoryveteran, Adam Mednickson, Falsterbo GK, 152 slag. Johan Wahlqvists hickoryintresse väcktes för tre-fyra år sedan då han började köpa hem och renovera gamla klubbor, men det här var första gången som han tävlade i större hickorysammanhang.

Priset som Best Amateur gick för tredje gången till Emil Norelius, Wattholma GK, 154 slag.

Klassen Seniors (65+), 18 hål, hade i år rekordmånga deltagare. Den nyblivne 65-åringen Bengt Gustafson, Isaberg GK (och därmed rookie i Seniorklassen) vann efter särspel mot fjolårsvinnaren Gunnar Bagge, Göteborgs GK, båda på 80 slag. Trea blev Johan Lindeberg, Ljunghusens GK, 82 slag.

I damklassen såg det länge ut som att ännu en rookie skulle vinna, den blott 14-åriga Andrea Lindal från Flommens GK. Med sex hål kvar hade hon en till synes betryggande ledning med sju slag, men gammal är äldst. Hennes betydligt mer erfarna klubbkamrat, Christina Elmér, bl a vinnare av SHM 2015, knaprade in på försprånget. Efter 36 hål var de lika, 162 slag. Och efter tre håls särspel i den hårda motvinden uppför långa 12:e (gamla 18:e) stod till slut Christina som segrare. På 3:e plats kom Sofie Karsberg, Båstad GK, 170 slag.

Svenska Hickorykannan vanns av Antti Paatola från Keimola, Finland.

Gamla Banan på Båstad visade sig vara en perfekt hickorybana, en av de få i landet där det en gång spelats med hickoryklubbor ”på riktigt”. Den torra sommaren hade gjort den klassiska parkbanan hård och snabbrullad. Mycket spel efter marken! Den starka vinden på söndagen bidrog till känslan att man spelade en gammal linksbana. Dessutom var inramningen perfekt med avslutningsceremonin på den kringbyggda putting-greenen intill klubbhuset och med en uppsjö av klubbor till försäljning. Det finns många entusiaster som köper in och renoverar gamla hickoryklubbor. Endast spel med träskaftade klubbor tillverkade före 1935 får användas i dessa sammanhang.

Det 22:a Svenska Hickorymästerskapet spelas nästa år på Falkenbergs Golfklubb som då firar 70 år.

pdfResultat Herrar

pdfResultat Damer

pdfResultat Seniorer

pdfResultat Svenska Hickorykannan

 

Samtliga foton: Svenska Golfhistoriska Sällskapet.


De svenska hickorymästarna Christina Elmér och Johan Wahlqvist tar emot det gemensamma vandringspriset för sina vinster i SHM 2018.

 


14-åriga Andrea Lindal fick Instiftarnas specialpris för att ha satt färg på tävlingen med sin ungdomliga framåtanda. 

 


På 36:e hålet hade Andrea Lindal två puttar på sig för vinst, men det blev en förarglig treputt…   

 


Medaljörerna i klassen Seniors: Gunnar Bagge, silver, Bengt Gustafson, guld, och Johan Lindeberg, brons.

 


Från prisceremonin i det 21:a Svenska Hickorymästerskapet.   

 


Leif Einarsson, Isaberg GK, hängiven samlare av hickoryklubbor, deltog i Svenska Hickorymästerskapet för 17:e gången.

Program & inbjudan till Golfhistoriska Sällskapets vår- och årsmöte fredagen den 1 juni 2018 på anrika Göteborgs Golf Klubb.

11:30 Första start
Spel om Harry Vardon Trophy. Fyrboll bästboll match mellan spelare från de gamla och de inte fullt så gamla klubbarna. Valfritt spel med hickory eller moderna klubbor (olika hcp-beräkningar enligt SGS handicap-mall). Individuell anmälan, tävlingsledningen sätter ihop lagen och bollarna.

18:00 Golfhistoriskt föredrag
Claes Olsson, ordförande i klubbhistoriska kommittén på Göteborgs GK, berättar om klubbens tidiga historia och Tor Törnstens betydelse för golfens utveckling i Sverige.

18:30 Årsmötesförhandlingar samt gruppfotografering och därefter en tvårätters middag 

(varpå den nyvalda styrelsen sammanträder för ett konstituerande möte)

Avgift
500 kr är ett ”paketpris” som inbegriper startavgift, starkt reducerad & subventionerad greenfee samt subventionerad middag (exkl. dryck). För medlem i Göteborgs Golf Klubb är paketpriset 200 kr. All betalning görs i receptionen.

Anmälan
Snarast, dock senast den 27 maj via Min golf. Begränsat antal starttider. Vid anmälan anges typ av klubbor för spel och deltagande vid middagen.

Givetvis ingen avgift, och ingen föranmälan nödvändig, för SGS-medlem som enbart önskar delta i själva årsmötet.

Alla hålltider på eftermiddagen är ungefärliga, beroende på antalet spelare.

Handlingar

Formell kallelse (se Årsskrift sid 3)

pdfDagordning SGS årsmöte

• Verksamhetsberättelse 2017 (se Årsskrift sid 38-40)

• Verksamhetsplan 2018 (se Årsskrift 2018 sid 40)

• Resultat- & Balansräkning, Revisorernas rapport och Budget 2018 kan rekvireras från sekreteraren via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

pdfMotion 1: Angående stadgeändring avseende punkt 8b. valberedning

pdfMotion 2: Förbättrad öppenhet gällande årsmötehandlingar

pdfSGS yttrande Motion 1

pdfSGS yttrande Motion 2

pdfValberedningens rapport

 

 

VARMT VÄLKOMNA!

90-årsfirande Norrköpings Golfklubb, som numera heter Norrköping Söderköping GK, var värd för årets höstträff. Klubbens pro Johan Moberg hälsade välkommen och den tidigare klubbchefen Per-Arne Nordlund höll ett intressant anförande om klubbens historia. Norrköpings Golfklubb bildades våren 1928 och är därmed en av landets äldsta. Sedan 1967 håller man till på Klinga, klubbens tredje bana genom åren.    

Efter lunch var det dags för spel om Den Gamla Klubban på den soldränkta och härligt lummiga parkbanan. Bästboll match mellan tillresta SGS-medlemmar och ett gäng Norrköpingsspelare. Inför sista matchen var ställningen helt lika, 2-2 i matcher och lika många ”hål upp”. Den sista vanns av NSGK med 1/0. Alltså hemmaseger med minsta möjliga marginal. Vandringspriset får nu hänga på Klinga i ett år. Grattis till segern!    

Som framgår av siffrorna var det bara ett fåtal som ställde upp, knappt tjugo spelare totalt. Men vi hade desto trevligare. De hängivna SGS-kämparna Mats Widén och Johan Arfwidson bilade totalt 148 mil tur och retur för att kunna delta i höstmötet! Hatten av för dem båda! Tack NSGK för en härlig golfdag!

Willy Öhrström, mångårig medlem på Norrköpings GK, fick ta emot vandringspriset Den Gamla Klubban av Golfhistoriska Sällskapets ordförande Georg Kittel.

Willy Öhrström, mångårig medlem på Norrköpings GK, fick ta emot vandringspriset Den Gamla Klubban av Golfhistoriska Sällskapets ordförande Georg Kittel.

klinga

klinga

SHM Match 2018 ResultatSHM Match 2018 Resultat

pdfResultat gruppspel (PDF)

I ett helt fantastisk väder på Helsingborgs GK avgjordes Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel 2018. 44 deltagare fajtades på lördagen om de attraktiva 16 platserna i finalen på söndagen. David Johansson från Rya GK, som spelade tävlingen för första gången, spelade en magisk golf hela helgen och tog sig allra längst upp på prispallen efter att ha besegrat hemmahoppet Henrik Peyron i finalen.

Bengt Gustafson gick som segrare ur den mycket jämna matchen om tredje priset mot Viktor Sjöö.

Tyvärr blev det ingen damklass i år men vi hoppas det bara var en tillfällig svacka och att det kommer ett stort tävlingssuget gäng nästa år.

1. David Johansson
2. Henrik Peyron
3. Bengt Gustafson

shmmatch18

David Johansson, till vänster, mästare i matchspel 2018 efter att ha besegrat Henrik Peyron i finalen.

 

Lennart Molander Hickory Throphy

Hemmaspelaren Martin Mueller tog segern i "andra chansen" Lennart Molander Hickory Trophy.

1. Martin Mueller
2. Mikael Lindman
3. Peter Samuelsson

Lennart Molander Hickory Trophy 2018Lennart Molander Hickory Trophy 2018

Författaren och golfentusiasten Sven Arnström har kommit ut med en bok, Amen Corner – kyrkan och golfen i en historisk revy, som belyser olika beröringspunkter mellan just kyrkan och golfen.     

1991 var Sven Arnström en av initiativtagarna till Stiftelsen Pergis, som arrangerar en nationell golftävling för anställda och förtroendevalda inom kyrkan. I boken speglas Pergis verksamhet nationellt och internationellt samtidigt som författaren gör ett flertal historiska och geografiska utvikningar, bland annat till en kyrkogård i Kelso, Skottland 1632 och hålen 11, 12 och 13 på berömda Augusta National.     

Sven Arnström är medlem i Svenska Golfhistoriska Sällskapet sedan startåret 1996. I Sällskapets Årsskrift 2000 redogjorde han utförligt om den brittiske pastorn Arthur Vandeleur Despard, grundaren av Gothenburg Golf Club 1891. I boken Amen Corner får man åter möta pastor Despard och även stifta bekantskap med en rad andra golffrälsta präster från då och nu.     Sven Arnströms bok går att köpa i bokhandeln och på nätet, Adlibris och Bokus.

Ytterligare information på http://mastershouse.se/ny-bok-amen-corner

 

 

Svenska Golfhistoriska Sällskapet kommer med ett segertungt lag till den 16e matchen om trofén Anders Jansons Minne. Spelarna i årets lag har tillsammans tagit 20 matchpoäng genom åren.

Lagets matchkungar är Dick Poppelman, som har tagit fyra match vinster, och Claes Norrby, som har vunnit tre matcher och delat två. De andra spelarna har meriter från tidigare matcher ända från 2007, då lagets poängveteran Ulf Smedberg var obesegrad med en seger och en delad match. ”Den här statistiken fyller oss med självförtroende”, säger SGSkaptenen Pehr Thermaenius, ”och det är rimligt tro att effekten på våra motståndare är den motsatta.”

pdfLäs pressmeddelande Anders Janssons Minne

Årets jubilarer