• Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria

Rapport från vår- och årsmötet på Kevinge

Samtidigt som Barack Obama lämnade Stockholm i sällskap med hovrande helikoptrar ut mot Arlanda, slog Golfhistoriska Sällskapets medlemmar ut på klassiska Kevinges 1:a tee i den årliga lagmatchen om Harry Vardon Trophy mellan De gamla klubbarna och De inte fullt så gamla klubbarna (skiljelinjen drogs i år mellan Lidingö GK/Borås GK 1933 och Flommens GK 1935). ”De unga” fick revansch efter förlusten på Hovås 2018. Resultat: 4-1.  

collage kevinge

Foto: Robert Leonardi

Efter en svalkande öl på balkongen i det härliga junivädret samlades vi i Stockholms Golfklubbs pampiga klubbrum för den formella sammankomsten. 26 närvarande medlemmar sjönk ner i den 115-åriga golfklubbens rymliga fåtöljer och fick inledningsvis lyssna till Göran Zachrisson. Kvinnlig golf och golfbollens betydelse för spelet var några av de ämnen som Göran ventilerade under sitt anförande i skön ”zachrissonsk” anda.  

Därefter följde själva årsmötet. Det blev omval av Georg Kittel (ordförande) och Claes Kvist (ledamot) till styrelsen. Dessutom nyval av Jan Tegnér, Gävle GK och Andreas Alsén, Ombergs Golf sedan Lars Tengstrand och Tomas Johansson undanböjt omval. Till valberedningen valdes Sten Forsberg, Lidingö GK (nyval) och Mats Widén (omval). Den tredje ledamoten, Hasse Bergdahl, har ett år kvar på sitt mandat. Båda revisorerna omvaldes. 

Georg Kittel fick ta emot ett stipendium på 5 000 kronor ur Anders Jansons Minnesfond för boken När golfen var ung – Sveriges första golfklubbar och banor som enligt motiveringen ”förhoppningsvis kommer att användas som referenslitteratur lång tid framöver”. Givetvis har Georg inte deltagit i styrelsens överläggning och beslut i frågan. 

De två avgående styrelseledamöterna Lars Tengstrand och Tomas Johansson och Sällskapets mångårige redaktör Pehr Thermaenius avtackades med blommor och böcker. Mötet avslutades med en längre frågor-och-svar-session där framförallt Gunnar Gradin, Bro-Bålsta GK visade prov på stor vetgirighet, varpå vi alla samlades i klubbens restaurang och avnjöt en god middag tillsammans.  

Stort tack till Stockholms Golfklubb för en trevlig dag på Kevinge!

sgs kevinge2019

Årsmötesdeltagarna samlade utanför Stockholms Golfklubb i kvällssolen. Foto: Robert Leonardi.

Resultat Harry Vardon Trophy.

resultat gklubban19

Aktuellt

IMAGE Svenska Hickorymästerskapen 2019
onsdag, 07 augusti 2019
Två välkända profiler inom svensk hickorygolf, Johan Moberg, Norrköping Söderköping GK och Christina Elmér, Flommens GK, vann herr- respektive damklassen för tredje gången när 22:a Svenska...
IMAGE Le Grande Finale - 12 oktober
fredag, 26 juli 2019
Svenska Golfhistoriska Sällskapet och Svenska Golfmuséet står som värdar och inbjuder härmed till stor hickoryfinal. Le Grand Finale är en lagtävling mellan tre av de svenska hickorytourerna...
IMAGE Mikael Garnow vann Svenska Hickorymästerskapen i Matchspel
måndag, 01 juli 2019
I ett helt fantastisk väder på Helsingborgs GK avgjordes Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel 2019. Fullt startfält med 48 deltagare fajtades på lördagen om de attraktiva 16 platserna i...
IMAGE Historien ligger öppen
torsdag, 01 augusti 2019
Vi har två unika golfhistoriska skatter i vårt land. Den ena är Viktor Hugo Setterbergs ”samlade skrifter” bestående av dagböcker, protokoll, brev, översättningar, resultatlistor,...
IMAGE Minnen från Troon 1962
måndag, 15 juli 2019
Då två svenska studenter fick presskort till British Open Av Jan Sandegård och Per Eldh Arnold Palmer, vinnare av The Open Championship 1962 på Troon. Fotot från Svensk Golf 6/1962. För många...
IMAGE Historien om golfeleganten Frank Dyer
onsdag, 27 september 2017
Philip och Adrian Dyer på Parkbanan, Hooks Golfklubb, under sitt besök i somras. De står på 11:e green, ett av Frank Dyers ursprungliga hål från 1934. Under större delen av 1930-talet hade...

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

1-2/8 2020 Svenska Hickorymästerskapet på Linköpings GK

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

27-28/6 2020 Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel på Helsingsborg GK

Läs mer