Skip to main content

Att spela hickorygolf

Jörgen Isberg spelar hickorygolf på historisk mark, Walton Heath GC, UK.

Att spela hickorygolf är som en livsstil, som bygger på spelets gamla värdegrunder med bl a. snabbt spel, fair play, gemenskap och klubbkänsla – att lira, ha kul och umgås under mycket trivsamma former. Hickoryklubbor har en helt annan känsla än moderna massproducerade högteknologiska klubbor, både vad man känner i händerna och vad som sitter djupare i klubbans själ.

Det finns både autentiska hickories och nyproducerade replikas. I våra golfhistoriska tävlingar så spelar vi med autentiska golfklubbor från golfens "gyllene era" ca 1900-1935. Här får vi chans att både upptäcka och uppleva golfhistorien på riktigt. Varje klubba är unik, tillverkad för hand och oftast med fina stämplar som kan hjälpa till för att få fram en spännande och unik historik. Varje klubba är en egen "individ" som man måste lära känna och hantera. Kompletta set var inte så vanligt under den här tiden utan man matchade oftast enkilda klubbor med varandra.

Hickoryklubborna har skaft av träslaget hickory. Hickory är ett hårt och elastiskt träslag (valnöt) som också används flitigt för skaft till yxor, hammare, trumpinnar mm. Det förekommer även klubbor med skaft av ask eller bambu.

Visst, det är svårare med hickories än spel med moderna klubbor, men känslan är så mycket häftigare. Belöningen för varje lyckat slag, eller taktiskt beslut, är svårt att beskriva, det måste upplevas. Alla element i golfen blir så mycket tydligare och det gör spelet spännande och mer underhållande.

Några utmaningar med att spela med hickories

Skaften är tyngre och har mycket sämre vridstyvhet. Klubborna måste svingas lite lugnare med fokus på rätt tempo. Det är nästan som man väntar in klubbhuvudet i träffen.

Klubborna är mycket mer oförlåtande, t.o.m puttern har väldigt liten sweet spot. Mer fokus på att träffa bollen rätt på klubbladet (det lugnare tempot hjälper till här!).

Bollen får mindre backspin. Det strategiska spelet blir viktigare, t.ex. att hitta rätt inspelsvinklar för att har tillräckligt med green att jobba med.

Bollen har kortare och flackare bollbana. Även här är det taktiska spelet viktigt, planering av spelet för att tilllåta bollen att rulla längre, både vid långa slag och inspel.

Ruff och bunkrar är mycket svårt.Undvik hinder! Även semi ruff blir märkbart svårare.

Färre antal klubbor i bagen (i hickoryspel används normalt 6-9). Bli mer kreativ och utveckla känslan, lär dig skapa fler slag med varje klubba!

Hickorygolf är inte modern golf med gamla klubbor... det är en mycket mer underhållande och häftig upplevelse som alla golfare borde prova!

Bli medlem

Svenska Golfhistoriska Sällskapet inbjuder alla golfhistoriskt intresserade att bli medlemmar i vårt sällskap.

Läs mer om medlemskapet