Skip to main content

En niblick från 55 meter – Sveriges första hole in one?

Arendal m Viktoria
Setterberg om HIO Arendal sv

Victor Hugo Setterberg, som fick fart på golfen i Sverige omkring sekelskiftet 1900, var en produktiv man. Förutom att han spelade golf och lade ut banor skrev han tusentals sidor om alla slags golfrelaterade ämnen.

Det var Victor Hugo Setterberg som lade ut banan i Arendal på Hisingen vid inloppet till Göteborg. Där hade Göteborgs överklass ett exklusivt sommarparadis, ett slags country club med tennis, golf, segling, poesi och sång. Till Arendal åkte man ångbåt.

Allt detta dokumenterades av Viktor i ett par böcker, ”Arendals tidning”, som bjuder på en synnerligen underhållande och informativ läsning om hur livet kunde te sig de sista åren på 1800-talet.

En av notiserna i tidningen (ovan) rapporterade att herr L Westness gjorde hole in one vid invigningen av Arendals - banan den 8 juni 1894.

Westness slog bollen i hål med en niblick på hål nr 4 som var 55 meter långt. Det är troligen Sveriges första hole in one.

Om Herr Westness vet man i princip ingenting. Hans namn förekommer endast i denna notis och namnet finns inte någonstans i de utförliga resultatlistor som Setterberg så noggrant förde från Arendal, Sand - viken och Hovås.

CLAES OLSSON GGK:s, Klubbhistoriska kommitté 

I Falsterbo GK:s 100-årsbok står det i kapitlet om William Hester att han gjorde Sveriges första hole in one 1913. Det ser ut att vara fel. Men Hesters hole in one var i alla fall Sveriges längsta, en cleek från 150 meter på nionde hålet.
55 meter är inte så kort. När Daniel Chopra gjorde två hole in one på Pebble Beach den 7 februari 2012 kom en av dem på sjunde hålet, som var 94 meter.


 Artikeln är hämtad från SGS Årsskrift 2012

”Den som kan putta kan ge alla en match”

puttning 1

Willie Park junior (1864–1925) var golfföretagare och mästerspelare. Hans långa spel var inte det bästa men det tog han igen på greenerna. ”Den som kan putta kan ge alla en match”, sa han. En av hans mest sålda klubbmodeller är hans offset blade eller wry-necked putter, med en krök på klubbhalsen, som bl a fanns med i Robert Sagers bag.

Fortsätt läsa

Historien ligger öppen

Vi har två unika golfhistoriska skatter i vårt land. Den ena är Viktor Hugo Setterbergs ”samlade skrifter” bestående av dagböcker, protokoll, brev, översättningar, resultatlistor, banskisser och mycket annat, även många utmärkta fotografier från svunna tider. Enligt Setterberg själv blev det mer än 40 000 handskrivna sidor.

Materialet sträcker sig från 1890-talet och några decennier framåt. Varje gång man stöter på något ur Setterbergs enorma produktion förundras man över hans outtröttliga energi att sprida golfens evangelium. (Ett exempel finns i ”Årets Setterberg” på sidan 27). Mycket finns bevarat, i säkert förvar hos Göteborgs Golf Klubb och på Svenska Golfmuseet, men dessvärre tillgängligt endast för ett fåtal.

Fortsätt läsa

Minnen från Troon 1962

Då två svenska studenter fick presskort till British Open

Av Jan Sandegård och Per Eldh

Troon 1962 A Palmer II

Arnold Palmer, vinnare av The Open Championship 1962 på Troon. Fotot från Svensk Golf 6/1962.

För många svenska golfare blev Henrik Stensons seger i The Open 2016 på Royal Troon en höjdpunkt i den svenska golfhistorien. ”Matchspelet” mot Phil Michelson under de två sista dagarna bjöd på nagelbitande spänning, som enligt många saknar motstycke i den moderna golfhistorien. När Arnold Palmer någon månad senare avled, var vi två 78-åriga svenska golfare som återupplevde starka minnen av British Open 1962, då vi fick se Arnold utkämpa en batalj med australiensaren Ken Nagle, även den på Troon, som inte står långt efter den mellan Stenson och Michelson.

Fortsätt läsa

Historien om golfeleganten Frank Dyer

Philip och Adrian Dyer på Parkbanan, Hooks Golfklubb, under sitt besök i somras. De står på 11:e green, ett av Frank Dyers ursprungliga hål från 1934.

Philip och Adrian Dyer på Parkbanan, Hooks Golfklubb, under sitt besök i somras. De står på 11:e green, ett av Frank Dyers ursprungliga hål från 1934.

Under större delen av 1930-talet hade Göteborgs Golf Klubb en engelsk pro, Frank Dyer, som satte flera avtryck i den svenska golfhistorien. Han gav lektioner till golfspelande göteborgare, segrade i flera av dåtidens främsta proffstävlingar i Skandinavien och anlitades som bankonstruktör. Frank Dyer lade ut de fyra första hålen vid Hooks Herrgård och de första nio på Jönköpings bana i Kettilstorp.    

I somras kom Frank Dyers två söner, Adrian och Philip, till Sverige på en nostalgiresa i pappans anda. De hade med sig fyra ”Frank Dyer” klubbor som de donerade till Svenska Golfmuseet i Landskrona och de besökte såväl Göteborgs Golf Klubb i Hovås som de båda klubbarna och banorna i Hook och Jönköping.    

Dessutom skrev Adrian Dyer en kort biografi över Frank Dyers liv som golfspelare som vi är glada att kunna presentera här: ”The Golf Career of Frank Dyer”.

Fortsätt läsa

Open Champions som spelat i Sverige

Henrik Stenson, nybliven Open Champion på Royal Troon 2016. Foto: R&A.

Henrik Stenson, nybliven Open Champion på Royal Troon 2016. Foto: R&A.

Trettiofyra spelare som har vunnit The Open Championship har någon gång spelat golf i Sverige. Fem har gjort det som regerande mästare. Henrik Stenson blir den sjätte när han spelar Nordea Masters på Barsebäck 2017.

Alla de 34 mästarna presenteras i Svenska Golfhistoriska Sällskapets Årsskrift 2017. Men tyvärr inte alla deras Sverigebesök, därtill fanns det inte plats. Här på webben brottas vi inte med utrymmesbrist, här kan vi redovisa alla besöken. Tror vi.

Spelarna presenteras i kronologisk ordning efter sina segrar i The Open. Därpå följer en redovisning av alla deras kända besök som golfspelare i Sverige.

Finns det någon mästare vi glömt? Finns det något Sverigebesök vi missat? Har du egna personliga minnen från några av besöken? Skriv till oss och berätta! Vi följer upp dina berättelser i nästa Årsskrift eller här på webben. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fortsätt läsa