Skip to main content

Nyhetsarkiv

Första upplagan av Classic Golf P&B Memorials på Kättilstorp.

Golfhistoriska skapar golfhistoria

ClassicPB 01

Rasslet av Foot-Joy Classics med stålspik hördes åter över den klassiska banan i Kättilstorp. Och i bagarna fanns rariteter som Tom Stewartset med pyratonskaft, Mac Gregor Toney Penna persimmondreivers och järnset från 50- och 60-talen. På greenerna rullades bollar med Golden Goose, Acushnet Bullseye och Ping Anser. Humöret var på topp. Man kan knappast ha roligare på en golfbana än att spela klassisk golf. Klubborna är fantastiska. Banan är klassisk golfmark. Vädret fantastiskt.

De flesta av oss som kom till start började spela golf på den tiden när det nästan bara fanns blad- och persimmonklubbor. Det var då vi upplevde vår förälskelse till den här sporten och blev golfare för livet. Att nu få komma ut och spela klassisk golf igen, och med likasinnade golfnördar och klubbsamlare, är som att bli nykär igen. Vi tolv som 13 augusti spelade Classic Golf P&B Memorials första upplaga hade underbart roligt på Kättilstorp.

Enligt Hasse Bergdahl, som vet allt som är värt att veta om golf, så var det också 12 anmälda till The Open när tävlingen spelades första gången på Prestwick 1860. Men den gången kom bara åtta till start. Fyra satt i fyllecell. I vårt fall gick det bättre, alla 12 kom till start och 11 kom i mål.

Golfhistoriska Sällskapets ambition är att med den här tävlingen ge mer uppmärksamhet till den klassiska perioden. Ungefär den från krigsslutet och fram till 1990, när golfklubborna enligt många började bli löjliga och sporten började konvergera från finessport till styrkesport. Vi hoppas se tävlingen växa i status och omfattning. I The Open spelar man om titeln Champion Golfer of the Year. I vår tävling spelar vi om titeln Classic Champion Golfer of the Year. The Open hade ett startfält om 8 spelare och se hur den tävlingen utvecklats. Vi är trots allt 50% större redan 1a året!

Att återspegla tidsandan är också viktigt. Riktiga spikskor. Spela match och ha roligt och slag (”medal”) bara vid enstaka tillfällen. Stå tyst och stilla när även andra spelpartier i närheten slår sina slag – respekt för andra spelare. Dra vagnen utanför greenbunkrarna – respekt för banan. Duscha och byta om innan middagen. Klubblazer och klubbslips, precis som det alltid var som junior i klubbmatcherna på den tiden. Stil och finess.

När vi nu träffades och ville återskapa tidsandan var det viktigaste att alla hade trevligt. Men vi hade också till uppgift att fördela de generösa klubbpriser som Micael Jarnesjö skänkt till tävlingen. Det räckte till pris i nettoklassen till alla startande och fina blades och persimmons till topp-3 samt scratchvinnaren. Topp 3, alla med netto 74 slag var:

  • 1 a: Andreas Alsén 79/74, vinner ett set Hogan Redline 3-Equalizer från 1988 samt SW
  • 2: a Bengt Lindelöw, 81/74, vinner 3 st nytillverkade verkligt fina persimmons i nyskick
  • 3:a Andreas Nilsson, 82/74, vinner 2 st PGA Persimmons

ClassicPB 02

I och med detta satte vi också en standard att vinnaren alltid får ett set klassiska bladklubbor. Och det kommer vara många andra fina klubbpriser i kommande års upplagor av tävlingen.

Classic Champion Golfer of the Year 2021 blev tävlingsledaren själv som i ett år får låna vandringspriset han själv renoverat och byggt och får medaljen med den åtrovärda titeln samt en till nyskick renoverad Mac Gregor 945W driver med original Mac Gregor lädergrepp. Resultatet var 78 slag och runner-up blev Andreas Alsén, 79. Se bilderna nedan med alla deltagare och Ingvar med vandringspriset.

ClassicPB 03 ClassicPB 05

Det var en trevlig, kamratlig, nostalgisk anda under dagen och kring vår mästerskapsmiddag. Och roligt att inte bara prata golfhistoriska minnen, utan att vi tillsammans vara med och skrev historia. Den här dagen 2121 ska det firas 100-årsjubileum av tävlingens grundande på Kättilstorp.

Ingvar Ritzén,Tävlingsledare och Classic Champion Golfer of the Year 2021 

ClassicPB 06