Skip to main content

Nyhetsarkiv

Georg Kittel tilldelas Golfförbundets Guldmärke nr.60

Guldmarke Georg Kittel

Georg Kittel tilldelas Golfförbundets Guldmärke

Helgen den 23 – 24 april gick SGF:s  Förbundsmöte 2022 av stapeln. På lördagen avhölls ett verkligt spännande och tankeväckande framtidsforum och på söndagen själva årsmötet. 

Vid lördagens förbundsmiddag uppmärksammades ett fåtal personer som gjort något alldeles extra för svensk golf. Mycket glädjande  tilldelades Georg Kittel SGF:s Guldmärke. Det är förbundets högsta utmärkelse och tilldelas person som nedlagt ett synnerligen förtjänstfullt och framgångsrikt arbete inom den svenska golfsportens centrala organisation eller till gagn för det internationella samarbetet inom golfen.  Det instiftades 1956 och tidigare är det endast knappt 60 personer som erhållit Guldmärket. Naturligtvis väldigt roligt och välförtjänt för Georg. Dessutom väldigt roligt och välförtjänt att även Svenska Golfhistoriska Sällskapet uppmärksammas genom denna utmärkelse. 

Motiveringen till utmärkelsen:

Georg Kittel har spelat golf sedan ungdomen. Hans arbete förde honom att bosätta sig i Skanör och där blev han medlem i Flommens GK, där han var ordförande mellan 1998 och 2001.

Georg har haft ett mycket stort intresse för golfhistoria och har spelat en stor mängd golfbanor runt om i världen, som han också dokumenterat. 2016 gav han på eget förlag ut en bok där han berättade om de då 725 banor han besökt, med en kort beskrivning av deras historia och deras karaktär.

2018 gav Golfhistoriska sällskapet ut boken "När golfen var ung", där Georg under ett gediget arbete kartlagt de 50 första golfbanorna i Sverige och de 50 äldsta golfklubbarna. Varje bana och klubb är beskriven med historik och bilder. Boken är ett ovärderligt dokument om den svenska golfhistorien och under arbetet letade han fram uppgifter som var okända även för den aktuella klubben. 

Georg har också varit ordförande för Svenska Golfhistoriska Sällskapet från 2012 till 2020 och är fortfarande redaktör för deras Årsskrift. Han är dessutom ledamot i Svenska Golfmuseets styrelse sedan 2012. 

Georg Kittel har utan tvekan gjort betydande insatser genom att verka för och dokumentera svensk golfhistoria.

Han tilldelas därför guldmärke nr. 60