Nyinvigning av Golfmuseet och lansering av Sveriges Golf Hall of Fame
På nationaldagen 2022 sjöd Landskrona golfklubb av liv när Sveriges Golf Hall of Fame lanserades och golfmuseet samtidigt nyöppnades efter att ha varit stängt i en längre tid. Lokalerna var fyllda med särskilt inbjudna personer från Golfsverige och det var många kära återseenden deltagarna emellen. Här fanns både spelare, ledare och andra som arbetat för svensk golfs utveckling samt svensk och internationell press. Konferencier var Jesper Aspegren som oblygt på sin breda skånska ledde presentationen av de första sju invalda i Hall of Fame.
Ofta kan det upplevas gammalt med historia, och att gå på ett museum står kanske sällan högst på önskelistan för yngre personer. Men här var den dominerande känslan att detta var något aktuellt, modernt och fräscht. Utställlningen är gjord med ett stort inslag av ljud och bild, tryckskärmar mm, men består också av ett urval intressanta föremål. Det blir aldrig svulstigt och tungt med en för stor mångfald av äldre föremål. Fokus i den nya utställningen ligger på kvalitet snarare än kvantitet och de tidigare utställda stora samlingarna är nu arkiverade och digitalt sökbara. Utställningen inrymmer också det nya Hall of Fame, exponerad på en ”Wall of Fame” med de sju först invalda legendarerna, några av dem levande, andra invalda postumt.
Från Vänster: Henrik Stenson, Liv Wollin, Pigge Tumba, barnbarn till Erik Runfelt och Claes Olsson
Hall of Fame med denna mix av fortfarande aktiva idrottare och äldre legendarer visar sig vara ett utmärkt sätt att ge utställningen en fräschör, men också perspektiv och djup, och hela tiden med ett strikt svenskt perspektiv. Här levandegörs folkkära minnen från spelare som Henrik Stensson, Annika Sörenstam, Liselotte Neuman och Liv Wollin. Men också hur pionjärer och eldsjälar som Victor Setterberg och Erik Runfelt gjort avgörande insatser för att lägga grunden till golf i Sverige. Sven ”Nenne” Tumba är också en av de sju som nu finns i golfens Hall of Fame. Hans oefterhärmliga sätt att se möjligheter och spruta idéer och hans olika banbrytande projekt populariserade golf i breda folklager och måste tillskrivas stor betydelse viktig för den golfboom som vi upplevde under 70- och 80-talen.
Vi är glada och stolta att detta nu, lagom till sommaren, är ett besök som vi kan rekommendera. Ett besök är lärorikt och kanske inspirerar till att jämföra golfen förr och nu och att fundera över vart utvecklingen tar oss härnäst.
För mer information, se https://svenskagolfmuseet.se/
Bilder tagna av Svenska Golfmuseet, Göran Söderqvist och Christian Hedberg