Skip to main content

Nyhetsarkiv

Gunnar Carlander har gått bort

Gunnar Carlander har gått bort 

En av svensk golf allra största artister har lämnat oss. Gunnar Carlander blev 85 år. Redan som 12-åring spelade han sin första Junior SM-final och två år senare stod han som segrare. Som 16-åring vann hann Senior SM. Det var på hemmabanan i Halmstad och 600 åskådare fanns på plats för att se den svenska herreliten göra upp. Där fanns etablerade och välkända namn som Leinborn, Bielke och Elis Werkell men när finalen skulle spelas var det den unge Gunnar Carlander och Ola Bergqvist som återstod. Gunnar vann 36-hålsmatchen med 4/2.

Gunnar Carlanders karriär var kort. En bit in på 60-talet avslutade han tävlingskarriären för att fokusera på familj och yrkeskarriär, men under den tid han var verksam hann han sätta starka avtryck. Han var en eminent matchspelare. Gick segrande ur alla singelmatcher i landskamper eller Europamästerskap som han deltog i. Han ingick i båda de lag som så sensationellt vann lag-EM 1959 och 1961. De som sett Gunnar Carlander spela har vittnat om att hans talang som golfspelare hade kunnat föra honom långt i världseliten om det stöd kommit honom till del som 1980- och 90-talens duktiga spelare fick.

Gunnar Carlanders starka intresse för golfen upphörde aldrig och han var en av de personer som stödde Svenska Golfmuseet ekonomiskt när den nya utställningen producerades förra året och han var sedan länge medlem i Golfhistoriska Sällskapet

1. Sweden Team 1959

Sverige vann de första Europamästerskapen i lagspel för herrar 1959. Gunnar Carlander längst till höger.