Skip to main content

Nyhetsarkiv

John Cockin har lämnat oss.

John Cockin har lämnat oss och golfsverige är en stor profil fattigare, han var en av våra hedersmedlemar i SGS.

John C 05 John C 01

John satte sin prägel på svensk golf på många sätt. Han kom från Hull i England till Stockholms GK 1962 och jobbade som assistent till Ted Roberts i 5 år. Tack vare ekonomisk uppbackning av några klubbmedlemmar valde John att satsa på spel på i Europa. Touren var inte formellt startad, det skulle dröja till 1971, men det fanns en del tävlingar att spela. John, som inte var någon speciell talang, utvecklade en känsla för att ta sig runt banan med det han hade och var en av de bästa på att få bollen i hål (lite som Walter Hagen på sin tid). 

Han vann två tävlingar: Penfold Cup 1967 och Dutch Open 1968. Samma år spelade han The Open på Hoylake respektive Carnoustie. Han berättade att sista dagen på Carnoustie, där Gary Player vann, blåste det motvind på det långa korthålet 16 och den ende som nådde greenen på utslaget var Jack Nicklaus med en driver. 

John valde att 1969 söka sig tillbaka till livet som klubbpro i Sverige och jobbade 1969-73 på Sigtuna GK och 1974-88 på Saltsjöbaden. 1989 fick han rollen som klubbchef och pro på Ullna och 1995 fick han ett motsvarande uppdrag på Fågelbro. Tyvärr fick han lämna det uppdraget året före sin pension så det blev även ett år som instruktör på Arlandastad. Under klubbproåren vann han bl a PGA-mästerskapet 1976 på Jönköpings GK och Club PRO Championship på Båstads GK 1990. Han kämpade ständigt med sin puttning och använde ett tag en Hogan ”Little Ben” knatteputter. 

John engagerade sig i inköpsorganisationen Progruppens tillkomst 1973 (sedermera GolfStore) och efter några turbulenta år för PGA i Sverige valdes John som ordförande 1975 för att ena och samla kåren. Han var borta från ordförandeskapet i några år i början av 80-talet men återvaldes 1983 och satt kvar på posten till 1994 då undertecknad efterträdde honom som organisationens förste svenske ordförande. Under Johns tid som ordförande var han viktig som person och ledare för att få Svenska Golfförbundet och PGA Sweden att närma sig varandra. Ett viktigt steg i den riktningen var att John blev inbjuden till SGF:s styrelsemöten och dåvarande ordföranden, Lennart Molander, blev inbjuden till PGA:s styrelsemöten. Dessutom bemannades olika kommittéer i respektive organisation med representanter från båda organisationerna. Det var mycket Johns varma, humoristiska personlighet men också hans golfkunnande som bidrog till det goda samarbete som fortfarande existerar. 

Vi kommer att sakna honom mycket härnere men däruppe kommer dom att få väldigt roligt på den eviga golfbanan.

John Cockin vart 84 år och vi ger våra varmaste kondeolanser till hans familj och nära och kära.

John C 03 Bled John C 02