Skip to main content

Nyhetsarkiv

Samuelsdal firar 30 och 67 år med ny bok.

Till vår glädje kom en ny golfhistorisk bok med posten.

 

SamuelsdalGK

Det visar sig vara en jubileumsbok från Samuelsdals GK i Dalarna. Historien om hur golf spelats på Samuelsdal under sju decennier är ovanlig. Projekteringen startade redan på 1940-talet. På 1950-talet bildades en klubb och ungefär 1955-56 anlades den första 9-hålsbanan. Banan var sedan i spel till 1974, när den ursprungliga klubben flyttade till Aspeboda och antog namnet Falun-Borlänge GK. Efter det låg marken vid Samuelsdal för fäfot eller användes till fotbollsplaner ända till i början av 1990-talet. En grupp entusiaster lyckas då med konststycket att återskapa en 9-hålsbana på delar av den gamla marken och Samuelsdals GK uppstod som en ny golfklubb 1993. Fortsatt utbyggnad följde och vintern 2005-06 anläggs ytterligare 6 hål så att man får en 15-hålsbana. 2017 tillkommer de tre sista hålen och i och med det blir Samuelsdal för första gången en riktig 18-hålsbana. Det är i kort sammanfattningen till varför man med sin jubileumsbok kan fira två jubileer – klubben 30 år och banan 67 år, dock med 19 års uppehåll.

Vi på Svenska Golfhistoriska Sällskapet uppmuntrar alla klubbar att skriva sin historia innan historien faller i glömska. Därför välkomnar vi varmt Samuelsdals jubileumsbok som vi hoppas många vill ta del av. Bland annat berättar boken historien om hur Edwin ”Ted” Roberts och Douglas Brasier konsulterades på 1950-talet och där Douglas stod som arkitekt för den första banan. Boken ger också en bild av en engagerad klubb som åstadkommit mycket med små medel och högt inslag av ideellt arbete på ett sätt som inspirerar. Den är också ett utmärkt exempel på hur en redaktionsgrupp om fem medlemmar tillsammans kan åstadkomma en viktig golfhistorisk bok. Samuelsdals bok kan tjäna som inspiration till er som funderar på att göra detsamma!

Med 248 bilder/illustrationer på 72 sidor får boken anses vara synnerligen rikt illustrerad. Den innehåller 35 olika artiklar inklusive inledande avsnitt som berättar om Samuelsdals historia från 1700-talet.

Boken kostar 125 kronor plus frakt och kan beställas av Sven Olsson på epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel 070-578 20 35