Skip to main content

En niblick från 55 meter – Sveriges första hole in one?

Arendal m Viktoria
Setterberg om HIO Arendal sv

Victor Hugo Setterberg, som fick fart på golfen i Sverige omkring sekelskiftet 1900, var en produktiv man. Förutom att han spelade golf och lade ut banor skrev han tusentals sidor om alla slags golfrelaterade ämnen.

Det var Victor Hugo Setterberg som lade ut banan i Arendal på Hisingen vid inloppet till Göteborg. Där hade Göteborgs överklass ett exklusivt sommarparadis, ett slags country club med tennis, golf, segling, poesi och sång. Till Arendal åkte man ångbåt.

Allt detta dokumenterades av Viktor i ett par böcker, ”Arendals tidning”, som bjuder på en synnerligen underhållande och informativ läsning om hur livet kunde te sig de sista åren på 1800-talet.

En av notiserna i tidningen (ovan) rapporterade att herr L Westness gjorde hole in one vid invigningen av Arendals - banan den 8 juni 1894.

Westness slog bollen i hål med en niblick på hål nr 4 som var 55 meter långt. Det är troligen Sveriges första hole in one.

Om Herr Westness vet man i princip ingenting. Hans namn förekommer endast i denna notis och namnet finns inte någonstans i de utförliga resultatlistor som Setterberg så noggrant förde från Arendal, Sand - viken och Hovås.

CLAES OLSSON GGK:s, Klubbhistoriska kommitté 

I Falsterbo GK:s 100-årsbok står det i kapitlet om William Hester att han gjorde Sveriges första hole in one 1913. Det ser ut att vara fel. Men Hesters hole in one var i alla fall Sveriges längsta, en cleek från 150 meter på nionde hålet.
55 meter är inte så kort. När Daniel Chopra gjorde två hole in one på Pebble Beach den 7 februari 2012 kom en av dem på sjunde hålet, som var 94 meter.


 Artikeln är hämtad från SGS Årsskrift 2012